Ενεργοποιημένα αιμοπεταλια PRP

Εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια πλάσμα, PRP (Plasma Rich Plasmacelle). H νέα Πρωτοποριακή Ενέσιμη Θεραπεία με Αυτόλογους Αυξητικούς Παράγοντες δηλ. πρωτείνες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια.

Η εφαρμογή του σε Ορθοπαιδικά & Αθλητιατρικά προβλήματα, περιλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία από παθήσεις όπως:

Οξείες και χρόνιες Τενοντοπάθειες

  • τενοντίτιδα αχιλλείου,
  • τενοντίτιδα επιγονατιδικού,
  • τενοντίτιδα και μερική ρήξη υπερακανθίου του ώμου,
  • επικονδυλίτιδα αγκώνος
  • οξεία και χρόνια πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης)

Συνδεσμικές κακώσεις

  • διαστρέμματα ποδοκνημικής,
  • κακώσεις πλαγίων συνδέσμων γόνατος,

Μυικές θλάσεις (οξείες και χρόνιες)

Οστεοαρθρίτιδα μικρών και μεγάλων αρθρώσεων

  • γόνατος, ισχίου, ώμου, αστραγάλου και σπονδυλικής στήλης

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλά έχουν γραφτεί για ένα παρασκεύασμα που ονομάζεται: πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP, Platelet-Rich Plasma) και αυξητικούς παράγοντες (Growth Factors: TGF beta 1&2, IGF – 1, EGF, VEGF, κά) και τη δυνητική αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία των τραυματισμών και όχι μόνο.

Πολλοί διάσημοι αθλητές – Tiger Woods, το αστέρι του τένις Rafael Nadal, και αρκετοί άλλοι – έχουν λάβει θεραπεία PRP για διάφορα προβλήματα, όπως διάστρεμμα γόνατος και χρόνιους τραυματισμούς στους τένοντες. Αυτοί οι τύποι των τραυματισμών τυπικά θεραπεύονται με φάρμακα και φυσικοθεραπεία ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Μερικούς αθλητές τους έχει βοηθήσει η θεραπεία PRP να επιστρέψουν πιο γρήγορα σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Ακόμα κι αν η θεραπεία PRP έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά, όπως :

Τι είναι, το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα ( PRP) ;

Το αίμα είναι κυρίως ένα υγρό (πλάσμα), που όμως περιέχει επίσης μικρά στερεά συστατικά (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Τα αιμοπετάλια είναι περισσότερο γνωστά για τη σημασία τους στην πήξη του αίματος. Ωστόσο τα αιμοπετάλια περιέχουν επίσης εκατοντάδες πρωτεΐνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες που είναι πολύ σημαντικοί στην επούλωση των τραυμάτων. Το PRP είναι πλάσμα με πολύ περισσότερα αιμοπετάλια από ό,τι συνήθως βρίσκονται στο αίμα. Η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων – και , ως εκ τούτου, η συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων – μπορεί να είναι 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη (ή πλουσιότερη) από το συνηθισμένο. Για να αναπτύξουμε ένα παρασκεύασμα PRP, πρέπει πρώτα να γίνει λήψη αίματος από τον ασθενή. Κατόπιν τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα άλλα κύτταρα του αίματος και η συγκέντρωσή τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Στη συνέχεια, η αυξημένη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων ενεργοποιήτε και συνδυάζεται με το υπόλοιπο του αίματος.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία PRP;

Αν και δεν είναι ακριβώς σαφές πώς λειτουργεί η θεραπεία PRP, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη συγκέντρωση των πρωτεινών των αυξητικών παραγόντων στο PRP μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Γιά να επιταχυνθεί η επούλωση στη περιοχή της κάκωσης εγχύεται το παρασκεύασμα του PRP. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

• PRP μπορεί να εγχυθεί με προσοχή και πλήρη αντισηψία στην τραυματισμένη περιοχή.

Για παράδειγμα, στην τενοντίτιδα του Αχίλλειου, μια κατάσταση που συνήθως παρατηρείται σε δρομείς και σε παίκτες του τένις, η φτέρνα μπορεί να γίνει πρησμένη, φλεγμένουσα και επώδυνη. Ένα μίγμα του PRP και τοπικού αναισθητικού μπορεί να εγχυθεί απευθείας σε αυτόν τον φλεγμαίνοντα ιστό. Στη συνέχεια, ο πόνος στην περιοχή της ένεσης μπορεί πραγματικά να αυξηθεί την πρώτη εβδομάδα ή και την δεύτερη και μπορεί να περάσουν μερικές εβδομάδες πριν την πλήρη ίαση του ασθενούς.

• PRP μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της επούλωσης μετά από χειρουργική επέμβαση σε μερικούς τραυματισμούς.

Για παράδειγμα, ένας αθλητής με πλήρη ρήξη Αχίλλειου στην κατάφυση του επί της φτέρνας μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση γιά αποκατάσταση του τένοντα. Η επούλωση του σχισμένου τένοντα μπορεί ενδεχομένως να βελτιωθεί με θεραπεία PRP της τραυματισμένης περιοχής κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό γίνεται με την παρασκευή του PRP με έναν ιδιαίτερο τρόπο που επιτρέπει στην πραγματικότητα να θεραπεύσουμε την τραυματισμένη περιοχή.

Ποιές παθήσεις είναι κατάλληλες γιά θεραπεία με PRP ; Είναι αποτελεσματική θεραπεία;

Πολλές ερευνητικές μελέτες διεξάγονται σήμερα για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας PRP. Κατά το χρόνο αυτό, τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ασαφή, διότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας PRP μπορεί να ποικίλει. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας PRP περιλαμβάνουν :

• Η περιοχή του σώματος που αντιμετωπίζεται

• Η γενική υγεία του ασθενούς

• Εάν η βλάβη είναι οξεία (όπως από πτώση) ή χρόνια (ένας τραυματισμός που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου)

Χρόνιοι Τραυματισμοί Τενόντων

Σύμφωνα με τις σημερινές έρευνες, επί του παρόντος η θεραπεία PRP είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των χρόνιων τραυματισμών τενόντων, ιδιαίτερα του αγκώνα όπως η έξω επικοδυλίτιδα (tennis elbow), ένα πολύ κοινό τραυματισμό των τενόντων στο εξωτερικό του αγκώνα.

Μια ένεση PRP χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επικονδυλίτιδας του αγκώνα.

Η χρήση του PRP και σε άλλες χρόνιες βλάβες τενόντων – όπως η χρόνια τενοντίτιδα του Αχίλλειου, η τενοντίτιδα των προσαγωγών ή η φλεγμονή του επιγονατιδικού τένοντα στο γόνατο ( jumper knee) είναι πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η θεραπεία PRP είναι περισσότερο αποτελεσματική από την παραδοσιακή θεραπεία αυτών των προβλημάτων.

Οξείες Συνδεσμικές και Μυικές Κακώσεις

Μεγάλο μέρος δημοσιότητας έχει λάβει η θεραπεία με PRP λόγω της θεραπείας των οξείων αθλητικών τραυματισμών των συνδέσμων και των μυών. Η θεραπεία PRP έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σε επαγγελματίες αθλητές με κοινές αθλητικές κακώσεις, όπως τράβηγμα των οπισθίων μηριαίων μυών στο μηρό και διαστρέμματα στο γόνατο. Δεν υπάρχει οριστική επιστημονική απόδειξη, ωστόσο, η θεραπεία PRP βελτιώνει πραγματικά τη διαδικασία επούλωσης σε αυτά τα είδη των τραυματισμών .

Χειρουργική

Πιο πρόσφατα, η PRP έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να βοηθήσει τους ιστούς να επουλωθούν. Ήταν η πρώτη σκέψη γιά τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο και την αποκατάσταση των σχισμένων τενόντων του στροφικού πετάλου. Στη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ρήξης των συνδέσμων του γόνατος, ιδιαίτερα του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ). Σήμερα, φαίνεται να υπάρχει μικρό όφελος από τη χρήση PRP σε αυτήν την περίπτωση αλλά, η ιατρική έρευνα συνεχίζεται.

Οστεορθρίτιδα γόνατος και παθήσεις του Αρθρικού Χόνδρου

Κάποια αρχική έρευνα γίνεται για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του PRP στην θεραπεία του οστεοαρθριτικού γόνατος . Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί αν αυτή η μορφή της θεραπείας θα είναι πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους θεραπείας (παράδειγμα, αναίμακτη θεραπεία χρησημοποιόντας ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα που θα διαφοροποιηθούν σε χονδροκύτταρα και θα αναπλάσουν ως ένα βαθμό το χόνδρο).

Κατάγματα

PRP έχει χρησιμοποιηθεί με ένα πολύ περιορισμένο τρόπο για να επιταχύνει την επούλωση των καταγμάτων των οστών. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τεκμηριώση σημαντικό όφελος στην θεραπεία των καταγμάτων .

Συμπέρασμα

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια γίνεται στο ιατρείο, δεν απαιτείται ιδιαίτερη αγωγή ή προφύλαξη μετά την θεραπεία και τα αποτελέματα της είναι θεαματικά σε συγκεκριμένες παθήσεις.

Επί του παρόντος, η ιατρική κοινότητα χρειάζεται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία πριν να μπορεί να προσδιορίσει κατά πόσον η θεραπεία PRP είναι πραγματικά αποτελεσματική και σε άλλες παθήσεις πέρα απο τις παραπάνω. Ακόμα κι αν η επιτυχία της θεραπείας PRP εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη σε κάποιες παθήσεις, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν είναι ελάχιστοι: Πιθανά μπορεί να αυξηθεί ο πόνος στο σημείο της ένεσης, αλλά η συχνότητα εμφάνισης άλλων προβλημάτων όπως – λοίμωξη, βλάβη των ιστών, ή τραυματισμοί νεύρων – Δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά με αυτή των ενέσεων κορτιζόνης.