Το γάγγλιο – γαγγλιακή κύστη είναι ένα πολύ συχνό κυστικό μόρφωμα που παρατηρείται συνήθως ραχιαία και παλαμιαία του καρπού πλησίον των αρθρώσεων και των τενόντων. Μοιάζει δε πολύ ως ενα μικρό η μεγαλύτερο φουσκωμένο μπαλόνι με ένα καθαρό ζελατινώδες υγρό.

Οι αιτίες που το προκαλούν είναι άγνωστες και πιθανολογούνται: ο μηχανικός ερεθισμός της άρθρωσης και των τενόντων καθώς και οι αντίστοιχες δομικές αλλαγές. Μπορούν δε να εμφανισθούν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Αυτές οι κύστεις μπορούν να μεγαλώνουν η και να εξαφανίζοναι, καθώς επίσης μπορεί να γίνονται και επώδυνες, αλλά δεν έχουν καμμία κακοήθεια και ούτε μπορούν εξαλλαγούν σε κακοήθεις.

Η διάγνωση συνήθως βασίζεται στην θέση και στο σχήμα της κύστης κατά την κλινική εξέταση που θα κάνει ο ορθοπαιδικός και το πόσο διάφανη γίνεται στο φως, Μπορεί δε να έχει σχήμα στρογγυλό η οβάλ και να είναι, είτε μαλακής είτε σκληρής σύστασης στην συμπίεση. Για την διάγνωση μπορεί να ζητηθούν ως εξετάσεις, υπέρηχος μαλακών μορίων και ακτινογραφίες για τον έλεγχο των γειτονικών αρθρώσεων και τενόντων.

Η θεραπείεα ειναι συχνά συντηρητική, μέχρις ότου το γάγγλιο γίνει μεγάλο σκληρό και επώδυνο και μας δυσκολεύει στις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπου σε αυτό το στάδιο χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση-εξαίρεση της κύστης.