Όταν τα πράγματα είναι «στο αυλάκι», όλα πηγαίνουν ομαλά. Όσο η επιγονατίδα σας  παραμένει στο αυλάκι της στο γόνατο, μπορείτε να περπατήσετε, να τρέξετε, να  καθίσετε και να κινηθείτε με ευκολία. Όταν η επιγονατίδα γλιστρά έξω από το αυλάκι, προβλήματα και  πόνος συχνά είναι το αποτέλεσμα.Η επιγονατίδα συνδέει τους μυς στο μπροστινό μέρος του μηρού με το οστό της κνήμης . Όταν  λυγίζετε ή ισιώνετε το πόδι σας, το ύψος της επιγονατίδας τραβιέται προς τα πάνω ή προς τα κάτω.PatientEd-Fig-15

Συμπτώματα


Η επιγονατίδα γλιστρά μακριά στα πλάγια. Πόνος πρόσθια του γονάτου που αυξάνει με τη δραστηριότητα.Πόνος στη καθιστική θέση.Δυσκαμψία. Τριγμός της επιγονατίδας κατά ήχους κατά τη διάρκεια της κίνησης. Πρήξιμο, οίδημα.

Ακτινογραφίες μπορεί να προταθούν ως έλεγχος εάν η επιγονατίδα ταιριάζει στο αυλάκι της.

Συμπτώματα


Το μηριαίο οστούν έχει μια εγκοπή σχήματος V (μηριαίο αυλάκι), στο  άκρο για να φιλοξενήσει την κινητή επιγονατίδα.Σε ένα κανονικό γόνατο, η  επιγονατίδα ταιριάζει όμορφα στο αυλάκι. Αλλά αν το αυλάκι είναι άνισο ή πολύ ρηχό, η επιγονατίδα μπορεί να γλιστρήσει έξω, με αποτέλεσμα τη μερική ή πλήρη εξάρθρωση.Ένα  απότομο πλήγμα στην επιγονατίδα, όπως  σε μια πτώση, θα μπορούσε να παρεκτοπίσει  την  επιγονατίδα επί τα εκτός.Το γόνατο  δεν μπορεί πλέον να αντέξει το βάρος σας.

Διάγνωση


Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να περπατήσετε ή να τεντώσετε και να λυγίσετε το γονατό σας.

Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει προσεκτικά την περιοχή γύρω από επιγονατίδα σας και να προβεί σε μετρήσεις για να διαπιστώσει εάν τα οστά είναι εκτός ευθυγράμμισης ή αν οι μύς του μηρού είναι αδύναμοι.

Ο γιατρός σας θα θελήσει επίσης να αποκλήσει άλλες πιθανές αιτίες για τον πόνο, όπως ένα σχίσημο στο χόνδρο και τους συνδέσμους του γόνατος.

Θεραπεία


Αρθροσκοπικές εικόνες

 

Αν η επιγονατίδα έχει πλήρως εξαρθρωθεί από το αυλάκι της, το πρώτο βήμα είναι να επιστρέψει η επιγονατίδα στη θέση της. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ανάταξη.

Μερικές φορές, η ανάταξη θα συμβεί αυτόματα. Άλλες φορές, ο γιατρός σας θα πρέπει να εφαρμόσει ήπια δύναμη (ανάταξη) για να ωθήσει την επιγονατίδα πίσω στη θέση της.

Η εξάρθρωση συχνά τραυματίζει το κάτω μέρος της επιγονατίδας και του μηριαίου κόνδυλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον πόνο και  αρθρίτιδα.

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει αυτή την κατάσταση.

Αν η επιγονατίδα είναι μερικώς εξαρθρωμένη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μη χειρουργική θεραπεία, όπως ασκήσεις με λάστιχα. Οι ασκήσεις θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών του μηρού σας, έτσι ώστε η επιγονατίδα να  παραμένει ευθυγραμμισμένη.

img_0816Μια χρόνια κατάσταση, στην οποία το γόνατο εξακολουθεί να είναι ασταθές, μπορεί να διορθωθεί με χειρουργική αποκατάσταση. Για παράδειγμα,

εικόνα (χόνδρινο κάταγμα μηριαίου κονδύλου)

η χειρουργική επέμβαση (αρθροσκοπική χειρουργική) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επαναπροσδιορίσει και να σφίξει του τένοντες γιά να κρατήσουν την επιγονατίδα σε καλή τροχιά, είτε να απελευθερώσει τους ιστούς που τραβούν την επιγονατίδα εκτός τροχιάς.

(ρήξη έσω καθεκτικών στην MRI)

(ρήξη έσω καθεκτικών στην MRI)

Το τραυματικό εξάρθρημα επιγονατίδας  και η αστάθεια, αντιμετωπίζετε πλήρως με αρθροσκοπική τεχνική, λόγω της σοβαρότητας της κάκωσης και της σοβαρής μελλοντικής βλάβης (οστεοαρθρίτιδα) της άρθρωσης του γόνατος αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.Αρθροσκοπικά Ευρήματα και πιθανές βλάβες μετά από αυτόματη ανάταξη της λόγω τραυματικού εξαρθρήματος της επιγονατίδας.

  • img_0824Έσω καθεκτικοί, από απλή χαλάρωση έσω καθεκτικών με μερική ρήξη μέχρι και πλήρη ρήξη αυτών.
  • Έσω facet απο απλή χόνδρινη κάκωση μέχρι χόνδρινο κάταγμα η και οστεοχόνδρινο
  • Έξω μηριαίος κόνδυλος από απλή κάκωση χόνδρου μέχρι μικρά η και μεγαλύτερα οστεοχόνδρινα κατάγματα.
  • Επιγονατίδα επι τα έξω, με κακή επικέντρωση της στο μηριαίο αυλάκι λόγω της ρήξης η και χαλάρωσης των έσω καθεκτικών.

Σε πρώτο εξάρθρημα χωρίς χόνδρινο κάταγμα συνιστάται

Αρθροσκοπική συρραφή των έσω καθεκτικών γιά
την αποφυγή χαλάρωσης αυτών με επακόλουθο νέο εξάρθρημα και πιθανό χόνδρινο η και οστεοχόνδρινο κάταγμα δηλ. χειρουργική αποκατάσταση, με περισσότερες και σοβαρότερες βλάβες.

Σύγχρονη Αρθροσκοπική Τεχνική με αναδίπλωση-καθήλωση των έσω καθεκτικών της επιγονατίδας.

(P=επιγονατίδα, FT=μηριαία τροχηλία, MC= έσω καθεκτικοί)

(P=επιγονατίδα, FT=μηριαία τροχηλία, MC= έσω καθεκτικοί)

img_0823
(τελικά ράμματα γιά αναδίπλωση – συρραφή έσω καθεκτικών) Το αποτέλεσμα είναι μία καλή επικέντρωση της στό μηριαίο αυλάκι.

Ο ασθενής την επομένη του χειρουργείου εξέρχεται της κλινικής φορώντας ένα ειδικό νάρθηκα επιγονατίδας για περιπου 6-8 εβδομάδες, ξεκινώντας άμεση φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση.

(τελικά ράμματα γιά αναδίπλωση - συρραφή έσω καθεκτικών)

(τελικά ράμματα γιά αναδίπλωση – συρραφή έσω καθεκτικών)