ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΣΗ

Εισαγωγή


Αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιούν ειδικοί ορθοπαιδικοί χειρουργοί για να δουν, διαγνώσουν και θεραπεύσουν προβλήματα εντός των αρθρώσεων

Η λέξη αρθροσκόπηση σημαίνει, «άρθρο» άρθρωση ,και «σκόπιση» βλέπω. Ο όρος σημαίνει κυριολεκτικά, «βλέπω εντός της άρθρωσης».

Σε ενα αρθροσκοπικό χειρουργείο, ο ορθοπαιδικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή δέρματος επί του ασθενούς και κατόπιν εισάγει ένα μικρό όργανο, «σαν στυλό» που περιέχει μικρούς φακούς και σύστημα φωτισμού που μεγενθύνει και φωτίζει την άρθρωση. Το αρθροσκόπιο ενώνεται με τηλεόραση, έτσι ο χειρουργός είναι ικανός να δει εντός της άρθρωσης μέσω αυτής της μικρής τομής παρά μέσω μεγαλύτερης .

Η εικόνα του αρθροσκοπίου αναπαράγεται στην τηλεόραση έτσι ο χειρουργός για παράδειγμα εντός του γόνατος μπορεί να «δει» τους μηνίσκους, το χόνδρο, το ΠΧΣ ,ΟΧΣ και να διαπιστώσει τη βλάβη και ταυτόχρονα να τη διορθώσει, εάν είναι απαραίτητο.

Γιατί η αρθροσκόπηση είναι απαραίτητη


Η διάγνωση των κακώσεων και παθήσεων των αρθρώσεων ξεκινά με ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση, και συνήθεις ακτινογραφίες.

Επίσης ειδικά τεστ όπως ΜRI και CT scan επίσης μπορεί να χρειασθούν. Μέσω της αρθροσκόπησης τίθεται η τελική διάγνωση, η οποία είναι περισσότερο λεπτομερής από οποιοδήποτε τεστ η ακτινολογικές εξετάσεις .

Παθήσεις και κακώσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα οστά ,στο χόνδρο, στους συνδέσμους, στους μυς και τους τένοντες. Μερικές από τις πλέον συνήθεις καταστάσεις που παρατηρούνται κατά την διάρκεια αρθροσκοπικών χειρουργείων των αρθρώσεων είναι:

- Φλεγμονή

- Υμενιτης - φλεγμονή του υμένα στο γόνατο, στον ώμο, στον αγκώνα, κλπ

- Κάκωση - οξεία και χρόνια

Ώμος –ρήξεις στροφικού πετάλου, .σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής , καθ’ εξιν εξάρθρημα

Γόνατο-μηνισκικές ή χόνδρινες ρήξεις ,χονδρομαλάκυνση και ρήξεις πρόσθιου η οπίσθιου χιαστού συνδέσμου με αστάθεια η όχι

Ελεύθερα σώματα οστού ή χόνδρου- στο γόνατο, ώμο, πδκ

Οι αρθρώσεις που αρθροσκοπούνται περισσότερο συχνά είναι:

Γόνατο, Ωμος, Ισχίο, Πόδοκνημική.

Πως γίνεται η αρθροσκόπηση


Η αρθροσκοπική χειρουργική, μολονότι έχει γρηγορότερη αποκατάσταση από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ακόμη απαιτείται γενική η επισκληρίδιος αναισθησία και ειδικό εξοπλισμό σε χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου η κλινικής.

Γίνεται μια μικρή τομή δέρματος από την οποία εισέρχεται το αρθροσκόπιο και δυο ή τρεις ακόμη ανάλογα την άρθρωση που πρόκειται να αρθροσκοπηθεί για την εισαγωγή ειδικών εργαλείων για αποκατάσταση των βλαβών που αναγνωρίζονται πχ.

- ρήξη μηνίσκου ή πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος ή οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις του χόνδρου

- Αποκατάσταση στροφικού πετάλου του ώμου

- Υμενεκτομή γόνατος , ώμου, κλπ

Μετά το αρθροσκοπικό χειρουργείο, γίνεται επίδεση του χειρουργημένου μέλους .Ο ασθενής κατόπιν οδηγείται στο δωμάτιο του όπου παραμένει συνήθως για 24 ώρες.

Αρκετοί ασθενείς χρειάζονται λίγα έως καθόλου παυσίπονα.

Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες τι πρέπει να αποφεύγει, τι να κάνει και τις ασκήσεις που θα βοηθήσουν στη γρηγορότερη αποθεραπεία του .

Ο χειρουργός σας θα επανεξετάσει το τραύμα και θα αφαιρέσει τα πιθανά ράμματα καθώς επίσης θα συζητήσει μαζί σας τη φυσιοθεραπευτική σας αποκατάσταση.

Το πόσο θα διαρκέσει το αρθροσκοπικό σας χειρουργείο και η παραμονή σας στη κλινική θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα του προβλήματός σας.

Σε σπάνιες και εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί ο χειρουργός σας να διαπιστώσει ότι η πάθηση σας, η βλάβη σας χρήζουν επέκτασης του αρθροσκοπικού χειρουργείου με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας .

Πιθανές επιπλοκές


Αν και ασυνήθεs , επιπλοκές μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αρθροσκοπικού χειρουργείου.

Το ποσοστό όλων των πιθανών επιπλοκών είναι μικρότερο του 1 τοις εκατό για όλες τις αρθροσκοπικές επεμβάσεις .

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα


Αν και το αρθροσκοπικό χειρουργείο έγινε δημοφιλές λόγω των αρθροσκοπικών επεμβάσεων σε αθλητές έχει ευρεία εφαρμογή σε όλους τους ορθοπαιδικούς ασθενείς λόγω της μη ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης και της γρήγορης αποκατάστασης.

 


. Posted in ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ