Χειρουργική Μηνίσκων

Τι είναι η ¨ρήξη μηνίσκων ¨


ρήξη μηνίσκουΟι μηνίσκοι παθαίνουν “ρήξη” σχίσιμο σε διάφορα σημεία τους….

Από το πώς φαίνονται, καθώς και το σημείο που επήλθε η ρήξη των μηνίσκων περιλαμβάνει την επιμήκη, δίκην λαβής κάδου , εγκάρσια, πτερυγίου και μικτά.

Συνδέονται με τον αθλητισμό και συμβαίνουν συχνά μαζί με άλλες κακώσεις του γόνατος, όπως η ρήξη του προσθίου χιαστού του γόνατος.

Αίτια


Αιφνίδια ρήξη μηνήσκων συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.Λυγισμένο γόνατο σε στροφή με καθήλωση της κνήμης επιφέρει τη ρήξη όπως και η άμεση επαφή.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να πάθουν ρήξη μηνίσκων.Ο χόνδρος αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι μηνίσκοι είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξεις. Απλά όταν σηκώνονται από την καρέκλα μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει ένα σχίσιμο όταν οι menisci αποδυναμωθούν με την ηλικία.

Συμπτώματα


Μπορεί να αισθανθείτε ένα “pop” στη ρήξη του μηνίσκου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ακόμα να περπατήσουν με το τραυματισμένο γόνατο τους. Πολλοί αθλητές συνεχίζουν να παίζουν με ρήξη.Σε 2 έως 3 ημέρες, το γόνατό σας σταδιακά θα γίνει πιο σκληρό και πρησμένο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκων είναι οι εξής:

  • Πόνος
  • Ακαμψία και τη διόγκωση
  • Κλείδωμα του γονάτου σας
  • Η αίσθηση του γονάτου σας να “υποχωρή”
  • Δεν μπορείτε να μετακινήσετε το γόνατό σας σε από όλο το φάσμα της κίνησης

Χωρίς θεραπεία, ένα κομμάτι του μηνίσκου μπορεί να χαλαρώσει και να πέσει στην αρθρωση ως ελέυθερο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο γόνατό σας κλείδωμα.

Ιατρική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς


Μετά από συζήτηση για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό, ο γιατρός θα εξετάσει το γόνατό σας.Θα ελέγξει για ευαισθησία κατά μήκος της αρθρικής εντομής, όπου κάθεται ο μηνίσκος. Αυτό υποδηλώνει συχνά μια ρήξη.

Μία από τις κύριες δοκιμές για ρήξη είναι η δοκιμή McMurray.Ο γιατρός σας θα λυγίσει το γόνατό σας, θα το ισιώσει και θα το περιστρέψει. Αυτή η κινηση φορτίζει τη ρήξη μηνίσκου και θα προκαλέσει ένα κλικ.Το γόνατο σας θα σας κάντε κλικ σαν κουμπί κάθε φορά που ο γιατρός σας θα κάνει τη δοκιμή.

Απεικονιστικές Εξετάσεις


Διότι και άλλα προβλήματα στο γόνατο προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Ακτινογραφίες. Παρόλο που οι ακτίνες Χ δεν παρουσιάζουν τη ρήξη μηνίσκων, μπορούν να παρουσιάζουν άλλες αιτίες πόνου στο γόνατο, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Η μελέτη αυτή μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες εικόνες των μαλακών ιστών της άρθρωσης του γόνατος σας.

Θεραπεία


Πώς ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα θεραπεύσει τη ρήξη σας θα εξαρτηθεί από το είδος της ρήξης που έχετε, το μέγεθος και την τοποθεσία.

Το εξωτερικό ένα τρίτο του μηνίσκου έχει πλούσια αιμάτωση. Μια ρήξη σε αυτή την “κόκκινη” ζώνη μπορεί να θεραπευθή από μόνη της ή μπορεί συχνά να επιδιορθωθεί με χειρουργική επέμβαση. Μια επιμήκης ρήξη είναι ένα παράδειγμα αυτού του είδους.

Αντίθετα, το εσωτερικό των δύο τρίτων του μηνίσκου στερείται πλούσιας αιμάτωσης. Χωρίς θρεπτικές ουσίες από το αίμα, ρήξεις σε αυτή τη “λευκή” ζώνη δεν μπορούν να επουλωθούν.Μαζί με τον τύπο ρήξης που έχετε, την ηλικία σας, το επίπεδο δραστηριότητας θα συντελέσουν στο σχεδιασμό της θεραπείας σας.

Μη Χειρουργική Θεραπεία


Αν η ρήξη είναι είναι μικρή και στην εξωτερική πλευρά του μηνίσκου, μπορεί να μην απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση. Εφ ‘όσον τα συμπτώματά σας δεν εξακολουθούν να υφίστανται και το γόνατό σας είναι σταθερό, συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεται.

Το πρωτόκολλο RICE είναι αποτελεσματικό για τα περισσότερα αθλήματα που σχετίζονται με τραυματισμούς.

  • Rest Κάντε ένα διάλειμμα από τη δραστηριότητα που προκάλεσε τη ζημία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε πατερίτσες για να αποφύγουμε το βάρος στο πόδι σας.
  • Ice. Χρησιμοποιήστε κρύο συσκευασίες για 20 λεπτά τη φορά, πολλές φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα.
  • Compression. Για να αποφευχθεί το επιπλέον οίδημα, φορέστε ένα ελαστικό επίδεσμο συμπίεσης.
  • Elevation. Τοποθετείτε το πόδι σας επάνω υψηλότερη από την καρδιά σας.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Θα μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο.

Χειρουργική αντιμετώπιση


Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Η άρθρωση του γόνατος

Παρόλο που η άρθρωση του γόνατος μπορεί να μοιάζει απλή, είναι μια από τις πιο περίπλοκες.

Επιπλέον, το γόνατο είναι η πιο πιθανή για τραυματισμό από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα. Έχουμε την τάση να αγνοούμε τα γόνατά μας, έως ότου συμβεί κάτι σε αυτά που προκαλεί πόνο.Αν δώσουμε προσοχή στα γόνατά μας τώρα, προτού υπάρξει πρόβλημα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας πραγματικά. Επιπλέον, εάν αναπτύξουν κάποια προβλήματα τα γόνατα, ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές.

ανατομία γόνατοςΣχήμα : δεξί γόνατο

Το γόνατο ουσιαστικά αποτελείται από τέσσερα οστά.

Το μηριαίο οστό, το οποίο είναι το μεγάλο κόκκαλο των μηρών σας και συνδέετε δε μέσω συνδέσμων,μυών και τενόντων και ενός θυλάκου( κάψα) με τη κνήμης σας.Ακριβώς κάτω και δίπλα από την κνήμη είναι η περόνη, η οποία είναι παράλληλη με την κνήμη.Η επιγονατίδα, που γλιστρά πάνω κάτω, στην άρθρωση του γόνατος,όταν το γόνατο κάμπτεται η εκτείνεται.

Οι κινήσεις του γόνατος, δεν αφορούν μόνο να λυγίζει και να ισιώνει, υπάρχει επίσης μια μικρή περιστροφική κίνηση. Αυτή η κίνηση έχει αναγνωριστεί μόνο εντός των τελευταίων 50 ετών, η οποία μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν τόσους πολλούς τραυματισμούς. Οι μύες του γόνατος που καταλήγουν σε όλη την άρθρωση του γονάτου είναι ο τετρακέφαλος και οι οπίσθιοι μηριαίοι. Οι σύνδεσμοι είναι εξίσου σημαντικοί στην άρθρωση του γόνατος, επειδή σταθεροποιούν από κοινού το γόνατο. Μπορεί να έχετε ακούσει για ανθρώπους που είχαν ρήξη συνδέσμου. Τα προβλήματα με τους συνδέσμους είναι συχνά. Τα οστά κάνουν υποστήριξη στο το γόνατο και παρέχουν ακαμψία στη δομή της άρθρωσης, οι μύες δίνουν κίνηση στην άρθρωση, και οι σύνδεσμοι σταθεροποιήσει.

Η άρθρωση του γονάτου έχει επίσης ένα δομικό στοιχείο από χόνδρο, που ονομάζεται μηνίσκος, είναι ένα C-σχήματος κομμάτι ιστού που ταιριάζει την άρθρωση μεταξύ της κνήμης και του μηριαίου οστού. Βοηθά στην προστασία της άρθρωσης και επιτρέπει στα οστά να ολισθαίνουν ελεύθερα μεταξύ τους.Υπάρχει επίσης ένα θύλακος γύρω από την άρθρωση του γόνατος με υγρό που βοηθά τους μύες και τένοντες να ολισθαίνουν ελεύθερα, με τις κινήσεις του γόνατος.Επιπλέον, υπάρχει ο αρθρικός χόνδρος.

Προβλήματα εμφανίζονται όταν κάποια από αυτά τα μέρη της άρθρωσης του γόνατος είναι κατεστραμμένα ή ερεθισμένα.

Υπάρχουν δύο χιαστοί σύνδεσμοι και βρίσκονται στο κέντρο της άρθρωσης του γονάτου.Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ACL) και ο οπίσθιος σύνδεσμος (PCL).πρόσθιος-οπίσθιος χιαστόςΕίναι οι κυριότεροι σύνδεσμοι σταθεροποίησης του γόνατος.

Στο σχήμα, σχετικά με την πλάγια άποψη, ο οπίσθιος σύνδεσμος εμποδίζει το μηριαίο οστούν από την ολίσθηση προς τα εμπρός, προς την κνήμη (ή την κνήμη να ολισθαίνει προς τα πίσω επί του μηρού).Στη πρόσθια άποψη, ο πρόσθιος χιαστός εμποδίζει το μηριαίο οστούν από την ολίσθηση προς τα πίσω σχετικά με την κνήμη.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι δύο αυτοί σύνδεσμοι σταθεροποιούν το γόνατο σε μια στροφική κίνηση που κάνει και ονομάζεται pivot.

Έτσι, αν ένας από αυτούς τους συνδέσμους κοπή, το γόνατο θα είναι ασταθές.Με επακόλουθο σε σύντομο χρονικό διάστημα , μεγάλου βαθμού ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ  του γόνατος