Η παραμονή σας στο νοσοκομείο μετά απο Αρθροπλατική Ισχίου ASI, Γόνατος MIS quad-sparing

 • Πόσο καιρό θα είμαι στο νοσοκομείο; Περίπου 2-3 ημέρες.
 • Πόσο διαρκεί η επέμβαση; Μία με δύο ώρες περίπου.
 • Από τι είναι κατασκευασμένο το εμφύτευμα; Μέταλλο (τιτάνιο), πλαστικό (πολυαιθυλαίνιο) αλλά και κεραμικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις φέρουσες επιφάνειες (ισχίου).
 • Το εμφύτευμα μπορεί να ενεργοποιήσει ανιχνευτές μετάλλων στα αεροδρόμια και σε άλλα σημεία ελέγχου ασφαλείας; Ναι αυτό μπορεί να συμβεί όταν περισσότερες από μία αρθρώσεις έχουν αντικατασταθεί, ειδικά σε περιοχές όπου η τεχνολογία είναι πιο ευαίσθητη.
 • Πότε θα σηκωθώ από το κρεβάτι; Συνήθως το 50% των ασθενών την ίδια και οι υπόπλοιποι την επόμενοι ημέρα στην ASI ισχίου και MIS quad-sparing γόνατος
 • Πόσο καιρό θα χρησιμοποιώ το μαξιλάρι απαγωγής; Δύο εβδομάδες στην κλασική προσπέλαση του ισχίου και καθόλου στην χειρουργική τεχνική microplasty ASI
 • Πότε μπορώ να κάνω ντους; Ένας αδιάβροχος επίδεσμος καλύπτει την πληγή έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε ντους.
 • Πότε θα μπορέσω να οδηγήσω; Εάν έχετε ένα αυτόματο όχημα και η χειρουργική επέμβαση έχει γίνει στο αριστερό ισχίο σας, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να μπορείτε να αρχίσετε να οδηγείτε 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα σας ζητηθεί να μην οδηγείτε για έξι εβδομάδες είτε στην αρθροπλαστική του ισχίου είτε του γόνατος.
 • Πόσο καίρο θα πρέπει να ακολουθήσω τις σχετικές προφυλάξεις για την αντικατάσταση του ισχίου; Τουλάχιστον έξι εβδομάδες.Ο γιατρός σας θα σας δώσει σχετικές πληροφορίες βασιζόμενες στις ακτινογραφίες, τις φυσικοθεραπείες και την κλινική εξέταση.Υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που θα πρέπει να ακολουθήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.
 • Μπορώ να χρησιμοποιήσω πάγο για να ελαττωθεί ο πόνος και το πρήξιμο; Οι παγοκύστες είναι χρήσιμες και μπορουν να τοποθετηθούν στον μήρο ή στο γόνατο.
 • Πόσο καιρό θα χρειαστεί να χρησιμοποιώ την υποστήριξη; Οι περισσότεροι ασθενείς θα χρησιμοποιήσουν κάποια υποστήριξη κατά τη φάση της αποκατάστασης.
 • Θα είμαι σε θέση να γονατίζω ή να κάθομαι οκλαδόν; Φυσικά και μπορείτε να γονατίζετε ή να κάθεστε οκλαδόν, απλά θα ήταν σκόπιμο ένα σκαμνί ή κάποιο άλλο στήριγμα για να μπορέσετε να σηκωθείτε.
 • Πόσες φυσικοθεραπείες θα χρειαστώ; Μερικοί ασθενείς ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες φυσικοθεραπείες απ’όσες απαιτούνται. Οι επιπλέον φυσικοθεραπείες χρειάζονται για την μυική σας ενδυνάμωση.

Τι να φέρετε μαζί σας στο νοσοκομείο

 • Τα φάρμακα σας που παίρνετε καθημερινά
 • Πιτζάμες ή νυχτικό και ένα μπουρνούζι.
 • Βιβλία, περιοδικά, ένα φορητό player και ακουστικά αν θέλετε να ακούσετε μουσική.

Έλεγχος στο νοσοκομείο

Η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο γίνεται μία μέρα πριν την επέμβαση. Κατόπιν συνεννόησης με τον αναισθησιολόγο και τον χειρουργό σας γίνεται ο προεγχειρητικός σας έλεγχος.

Ανάρρωση και Αποκατάσταση

Με τη σωστή θεραπεία και την κατάλληλη άσκηση η πλήρης ανάρρωση είναι ταχύτερη απ’ ότι μπορείτε να σκεφτείτε με τη microplasty ASI.
Εάν έχετε ένα αυτόματο όχημα και η χειρουργική επέμβαση έχει γίνει στο αριστερό ισχίο σας μπορεί να είστε σε θέση να οδηγήσετε σε τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση.Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα σας ζητηθεί να μην οδηγείτε για έξι εβδομάδες.
Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική άσκηση για την άρθρωση του ισχίου και του γόνατος σας.Επιτρέπονται επίσης το κολύμπι, η ποδηλασία, το γκολφ.

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου η του Γόνατος ?

Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.Σκοπός του παρόντος είναι να εξηγήσει απλές ιατρικές παραμέτρους, να δώσει κατευθυντήριες γραμμές τακτικής τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά και να οριοθετήσει σχέσεις και συμπεριφορά προσωπικού της κλινικής και ασθενούς.

Τόσο οι γιατροί όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι φυσικοθεραπευτές είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να σας κατατοπίσουν για κάθε πρόβλημα που πιθανόν ανακύψει πάντα μέσα στα πλαίσια λειτουργίας της κλινικής που επιλέξατε να χειρουργηθείτε.

Τι είναι η ολική Αρθροπλαστική?

Μια αρθριτική ή κατεστραμμένη άρθρωση αφαιρείται και αντικαθίσταται από μια τεχνητή ονομαζόμενη Πρόθεση.

Απο τι αποτελείται μια άρθρωση?

Μια άρθρωση αποτελείται από το τελείωμα δύο ή περισσοτέρων οστών που είναι ενωμένα με παχύ συνδετικό ιστό.

Για παράδειγμα, Η άρθρωση του γονάτου σας αποτελείται από το οστούν κάτω του γόνατος, ονομαζόμενο κνήμη, και του άνωθεν του γόνατος ονομαζόμενο μηριαίο.

Η άρθρωση του ισχίου σας είναι μια σφαιρική και αποτελείται από το εγγύς τελείωμα του μηριαίου σας, τη κεφαλή και ένα μέρος της λεκάνης σας ονομαζόμενη κοτύλη.

Το οστικό τελείωμα μιας άρθρωσης είναι καλυμμένο από μια λεπτή επίστρωση ονομαζόμενη χόνδρος. Ο φυσιολογικός χόνδρος συντελεί στη σχεδόν μηδενική τριβή μεταξύ των αρθρούμενων επιφανειών και τη κίνηση πλήρως ελεύθερη από πόνο.

Παρόλα αυτά όμως, όταν καταστρέφεται ο χόνδρος, δηλαδή η πάθηση που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα, οι αρθρώσεις γίνονται επώδυνες με περιορισμένο εύρος κίνησης.

Κάθε άρθρωση καλύπτεται –κλίνεται σε ένα παχύ συνδετικό ιστό ονομαζόμενο κάψουλα ή θύλακο με επικάλυψη ενός απαλού επιθηλιακού ιστού ονομαζόμενος υμένας. Ο υμένας παράγει ένα υγρό που μειώνει την τριβή και φθορά της άρθρωσης και ονομάζετε αρθρικό υγρό.

Γιατί η ολική αρθροπλαστική είναι απαραίτητη?

Ο στόχος είναι η ανακούφιση της άρθρωσης από τον πόνο και τη δυσκαμψία, που οφείλεται στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.
Ο πόνος γίνεται τόσο δυνατός, που ο ασθενής αποφεύγει να χρησιμοποιεί την άρθρωση αυτή, αδυνατίζοντας τους μυς γύρω από την άρθρωση κάνοντας την περισσότερο δύσκαμπτη ως προς την κίνηση.
Η κλινική εξέταση και οι απλές ακτινογραφίες θα μας δείξουν την έκταση της καταστροφής της άρθρωσης.
Σε περίπτωση αποτυχίας ανακούφισης του πόνου και της δυσκαμψίας με συντηρητική αγωγή της άρθρωσης πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’οψιν την αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνική.

Πως γίνεται μια ολική αρθροπλαστικη?

Υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα αντικαταστήσει τα καταστρεμμένα τμήματα της άρθρωσης.

Για παράδειγμα,σε ένα οστεοαρθριτικό γόνατο, το καταστρεμμένο οστούν και χόνδρος αντικαθίστανται με μεταλλικές και πλαστικές επιφάνειες ειδικά σχεδιασμένες για την αποκατάσταση της κίνησης και λειτουργίας της άρθρωσης του γόνατος.

Σε ένα οστεοαρθριτικό ισχίο, η καταστρεμμένη κεφαλή (το εγγύς τμήμα του μηριαίου) αντικαθίστανται από μεταλλική κεφαλή προσαρμοσμένη σε ένα μεταλλικό στυλεό που βρίσκεται εντός του μηριαίου αυλού και ένα πλαστικό εμφυτεύεται στην περιοχή της λεκάνης αντικαθιστώντας τη καταστρεμμένη κοτύλη.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε μια ολική αρθροπλαστική είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να κάνουν την τεχνητή αρθρωση να λειτουργεί όπως η φυσιολογική άρθρωση.

Οι προθέσεις γενικά αποτελούνται από δυο τμήματα , το μεταλλικό που προσαρμόμοζεται σφιχτά σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαστικό τμήμα.Αρκετά μεταλλικά υλικά χρησιμοποιούνται σήμερα όπως, ατσάλι, κοβάλτιο, χρώμιο και τιτάνιο.Το ειδικό πλαστικό πολυαιθυλαίνιο, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αντέχει στις καταπονήσεις.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό τσιμέντο για τη σωστή και καλύτερη συγκράτηση της πρόθεσης επι του οστού συνήθως λόγω οστεοπόρωσης.

Σε οστούν χωρίς προχωρημένη οστεοπόρωση χρησιμοποιούνται ειδικά σχεδιασμένες προθέσεις που εφαρμόζονται απευθείας στο οστούν χωρίς ενδιάμεσο τσιμέντο συγκράτησης ( pres fit ).

Τι είναι το μετεγχειρητικό στάδιο – αποθεραπεία?

Συνήθως, ο ορθοπαιδικος σας θα σας ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσετε άμεσα μετά το χειρουργείο την καινούργια σας αρθρωση.Μετά από μια ολική αρθροπλαστική ισχίου η γόνατος με τις παραδοσιακές τεχνικές συνήθως τη 2η μετεγχειρητική ημέρα κάνετε τα πρώτα σας βήματα με περιπατητήρα τύπου ‘Π’ ή βακτηρίες μασχάλης.
Πολλοί ασθενείς λόγω της μυϊκής αδυναμίας και της τοποθέτησης της νέας άρθρωσης αισθάνονται κάποιους πόνους μέχρι πλήρους επούλωσης και ενδυνάμωσης των μαλακών μορίων για μερικές εβδομάδες .

Η σωστή άσκηση είναι πολύ σημαντικό τμήμα της μετεγχειρητικής αποκατάστασης .Ο φυσιοθεραπευτής σε πρώτη φάση εντός της κλινικής θα σας ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης που διαφοροποιείται ανάλογα με το τύπο της ολικής αρθροπλαστικής και τον κάθε ασθενή.

Μετά την αποκατάσταση της άρθρωσης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του και της ανάγκες του.

Η κίνηση της άρθρωσης συνεχώς θα καλυτερεύει με τον καιρό, το πόσο όμως, εξαρτάται από το πόσο δύσκαμπτη ήταν προεγχειρητικά η άρθρωση και την αδυναμία των πέριξ μαλακών μορίων.

Φυσικά υπάρχουν και οι νέες τεχνικές όπως είναι η microplasty ASI και η MIS quad-sparing με άμεση και πλήρη λειτουργική αποκατάσταση.

Ποιες είναι και τι είναι οι πιθανές επιπλοκές ?

Η αντικατάσταση της άρθρωσης με ολικη αρθροπλαστικη είναι μια επιτυχημένη επέμβαση σε περισσότερους από 9 στους 10 ασθενείς.Όταν συμβαίνουν κάποιες επιπλοκές συνήθως όλες αντιμετωπίζονται επιτυχώς .Οι πιθανές επιπλοκές που μπορούν να συμβούν είναι οι κάτωθι.

Φλεγμονή

Φλεγμονή μπορεί να γίνει είτε στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος επιφανειακά είτε στο βάθος γύρω από τα υλικα της αρθροπλαστικης.Μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο νοσοκομείο είτε κατόπιν στο σπίτι. Μπορεί είτε και χρόνια αργότερα.

Μικρής έκτασης φλεγμονή στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μεγαλύτερες η εν τω βάθει φλεγμονές μπορεί να αντιμετωπιστούν χειρουργικά η και με αφαίρεση των υλικών της αρθροπλαστικης .

Η πιθανότητα της φλεγμονής παρά τα προληπτικά μέτρα της αντιβίωσης και άσηπτης χειρουργικής επέμβασης είναι μισή πιθανότητα ανά εκατό χειρουργεία.

Φλεβοθρόμβωση

Η εν τω βάθει ή η επί πολύς φλεβοθρόμβωση είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, περιλαμβανομένης της μειωμένης κινητικότητας που έχει ως αποτέλεσμα την παραμονή του αίματος στις φλέβες που υπάρχουν στις γαστροκνημίες.

Κλινικά συμπτώματα της φλεβοθρόμβωσης που μπορούμε να υποπτευθούμε το σύνδρομο της φλεβοθρόμβωσης είναι: ο πόνος, το οίδημα, η αυξημένη θερμοκρασία στην έσω πλευρά του μηριαίου και του γόνατος.

Εάν συμβαίνουν αυτά θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες ειδικές εξετάσεις για τις φλέβες του κάτω άκρου. Παρόλα αυτά λαμβάνονται αρκετά μέτρα προστασίας για να μη συμβεί η πιθανή φλεβοθρόμβωση, που περιλαμβάνει τα κάτωθι:

• αντιπηκτικά

• λευκές μετεγχειρητικές κάλτσες

• ειδικές ασκήσεις για αύξηση της αιματικής ροής στα κάτω άκρα

Παρά τα προληπτικά μέτρα, η επιπλοκή της φλεβοθρόμβωσης μπορεί να συμβεί.Η πιθανότητα είναι μισή στα εκατό χειρουργεία.

Χαλάρωση

Η χαλάρωση των υλικών της αρθροπλαστικής δηλ.η στερέωση αυτών με το οστούν, μπορεί να συμβεί μετά από μία ολική αρθροπλαστική με αποτέλεσμα την επώδυνη αρθροπλαστική. Σε περίπτωση που συμβεί χαλάρωσή της αρθροπλαστικής σημαντική, απαιτείται η αναθεώρηση αυτής.

Ο μέσος όρος επιβίωσης της ολικής αρθροπλαστικής δηλ. χωρίς να συμβεί χαλάρωση των υλικών για το χειρουργείο της αντικατάστασης του ισχίου είναι 20 – 25 χρόνια για το 85% των χειρουργημένων ασθενών σήμερα με τις καινούργιες μεθόδους, που αποβλέπουν στην μείωση της πιθανής επιπλοκής που ονομάζουμε χαλάρωση.

Αντίστοιχα για το χειρουργείο αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος είναι περίπου 20 χρόνια για το 85% των χειρουργημένων ασθενών.

Εξάρθρωση

Μετά από αντικατάσταση του ισχίου με τη τεχνική microplasty ASI το ποσοστό της εξάρθρωσης της ολικής είναι μηδαμινό σε πιθανότητα να συμβεί. Εάν συμβεί, συνήθως στις κλασικές προσπελάσεις, ανατάσσεται χωρίς χειρουργείο και τοποθετείται ένας ειδικός νάρθηκας ακινητοποίησης.

Φθορά υλικού

Η φθορά υλικού είναι φυσιολογική κατάσταση σε σχέση με το χρόνο καταπόνησης της ολικής αρθροπλαστικής. Μεγάλη φθορά μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του υλικού της αρθροπλαστικής με επακόλουθο την αναθεώρηση της αρθροπλαστικής.

Βλάβη μεγάλων νεύρων

Νεύρα που βρίσκονται πλησίον της ολικής αρθροπλαστικής μπορούν να κακοποιηθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, το ποσοστό αυτής της βλάβης θεωρητικά είναι αδύνατο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το χειρουργείο απαιτεί μεγάλες διορθώσεις λόγω παραμόρφωσης της άρθρωσης η οποία οφείλεται σε οστεοαρθριτική παραμόρφωση. Τις περισσότερες φορές αυτές οι βλάβες βελτιώνονται με το χρόνο μέχρι ολοκληρωτικής αποθεραπείας τους.