Ρομποτική MIS, quad-sparing Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία μειώνη τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Συνήθως οι ασθενείς οδηγούνται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση μετά από αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας (όπως διαφοροποίηση της καθημερινής δραστηριότητας, θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και  ενδοαρθρικές εκχύσεις φαρμάκων) να επιφέρει βελτίωση και ανακούφηση από τα συμτώματα της αρθρίτιδας. Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί πραγματοποιούν ολικές αρθροπλαστικές γόνατος πάνω από 30 χρόνια γενικά με άριστα αποτελέσματα, ειδικά με τα νεώτερα υλικά και τις νεώτερες χειρουργικές τεχνικές η επιβίωση της αρθροπλαστικής έχει ξεπεράσει τα 15-20 χρόνια σε ποσοστό άνω του 90 τοις εκατό.

μόσχευμα γόνατος

Σε γενικές γραμμές θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν δύο τρόποι τοποθέτησης της πρόθεσης της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος, η παραδοσιακή προσπέλαση και η νεώτερη ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική (minimal-invasive surgery) MIS προσπέλαση, ονoμαζόμενη quadriceps-sparing (διατήρησης του τένοντα του τετρακεφάλου).

Στη παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος (TKA,total knee arthroplasty) χρησιμοποιούμε κατά κανόνα χειρουργική τομή 20-25 εκατοστών επιμήκη επι του γόνατος, ενδονοσοκομιακή παραμονή 5 – 7 ημερών και μακρόχρονη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση (κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενείς παραμένει με τον περιπατητήρα τύπου ¨ Π ¨ από ένα έως τρείς μήνες περίπου. Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ουσιαστική και άμεση ανακούφηση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας μόλις καταφέρουν να αναρρώσουν από το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, με την χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS, minimally-invasive surgery) διατήρησης του τετρακεφάλου (quadriceps-sparing), η οποία είναι μια νέα χειρουργική τεχνική που επιτρέπει την τοποθέτηση όλων των σύγχρονων προθέσεων μακράς επιβίωσης αρθροπλαστικών μέσω πολύ μικρότερης χειρουργικής τομής, χρησημοποιώντας προσπέλαση που διατηρεί και δεν τραυματίζει τον τετρακέφαλο μυ και τένοντα, που είναι τα πιο σημαντικά ανατομικά στοιχεία γύρω από το γόνατο. Η δε τομή δεν ξεπερνά συνήθως τα 10 εκ. επιμήκως και η λειτουργική αποκαταστάση του ασθενούς είναι ταχύτατη αφού δύναται να βαδίζει άμεσα και σε 10- 12 ημέρες χωρίς καμμία υποστήρηξη από περιπατητήρα τύπου ¨Π¨ η  μπαστούνι υποβοήθησης.

Επίσης η σχεδόν ατραυματική φύση της χειρουργικής προσπέλασης  μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο και τη μεγάλη σε διάρκεια φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση συγκρινόμενη με τη παραδοσιακή προσπέλαση.

Τα  ουσιαστικά πλεονεκτήματα αυτής της καινούργιας τεχνικής περιλαμβάνουν:

Γρήγορη επιστροφή σε πλήρη λειτουργία του γόνατος. Οι  ασθενείς που χειρουργούντε με αυτή  τη προσπέλαση φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη μυική δύναμη και λειτουργική αποκατάσταση γρηγορότερα από τους ασθενείς που χειρουργούνται με την παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μύς και ο τένοντας του τετρακεφάλου δεν διατέμνονται κατά τη διάρκεια της προσπέλασης όπως στις παραδοσιακές προσπελάσεις καθώς επίσης δεν υπάρχει αναστροφή της επιγονατίδας στο πλάι.

Μικρότερη τομή. Αυτή η χειρουργική προσπέλαση με την μικρή τομή δεν γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής, πάρα πολύ ασθενείς όμως την προτιμούν και για θέμα  αισθητικής. Η χειρουργική τομή στη παραδοσιακή προπέλαση  είναι 20-25εκ. ενώ στη minimally – invasive, quadriceps-sparing  αρθροπλαστική γόνατος είναι περίπου 10εκ. στους περισσότερους ασθενείς .

Μεγάλη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου. (βίντεο)Αυτό ισως να οφείλεται στην μικρότερη  τομή και επειδή η τομή βρίσκεται σίγουρα μακράν του μυ και τένοντα του τετρακεφάλου.

Χρησημοποίηση των ίδιων αξιόπιστων προθέσεων όπως και στη παραδοσιακή αρθροπλαστική. Η minimally – invasive, quadriceps-sparing αρθροπλαστική γόνατος είναι μια εξελιγμένη χειρουργική τεχνική που χρησημοποιεί όμως τα ίδια αξιόπιστα υλικά των προθέσεων της παραδοσιακής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Οι ουσιαστικές φαινομενικές δυσκολίες της προσπέλασης σε σχέση με την παραδοσιακή προσπέλαση.

Η συγκεκριμενη προσπέλαση είναι σχετικά νέα.Τα τελευταία 10 χρόνια εφαρμόζεται παγκόσμια και τα αποτελέσματα της δείχνουν να είναι το ίδιο αξιόπιστα με τα της παραδοσιακής προσπέλασης σε όλες τις έρευνες και εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Φυσικά και χρειάζεται αυτή η τεχνική έμπειρους χειρουργούς αρθρώσεων εξοικειωμένους τόσο με την παραδοσιακή τεχνική όσο και με τη νεώτερη δηλ.όσο περισσότερες αρθροπλαστικές κανείς έχει κάνει τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει.

Είναι μια απαιτητική τεχνική για τον χειρουργό. Συνήθως οι μικρές τομές απαιτούν μεγαλύτερο χειρουργικό χρόνο καθώς επίσης και μεγαλύτερη προσοχή από ότι η μεγάλη χειρουργική τομή. Ετσι μπορούν να αποφεύγονται πιθανές κακώσεις σε μυς και τένοντες  όπως επίσης και πιθανή κακή τοποθέτηση της πρόθεσης με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερη επιβίωση και λειτουργικότητα της αρθροπλαστικής λόγω της μικρής τομής .

Η  minimally-invasive, quadriceps-sparing (MIS) αρθροπλαστική γόνατος είναι κατάλληλη για τους περισσότερους ασθενείς με αρθρίτιδα του γόνατος .

Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ή ακόμα και να εκπαιδευτούν στη μέθοδο MIS (minimally-invasive, quadriceps-sparing), μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία  (τηλ. 6940529464) του κ. Καστρενόπουλου Δημήτρη.

Συχνές ερωτήσεις για την  MIS quad-sparing αρθροπλαστική γόνατος.