Πελματογράφημα

Το ιατρείο του ορθοπαιδικού χειρουργού Δημήτρη Καστρενόπουλου είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο πελματογράφο της εταιρείας Sensor Medica και μεγάλη εξειδίκευση στην κατασκευή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή εξατομικευμένων ορθoτικών πελμάτων της εταιρείας medicafeet που αποκαθιστούν τη φυσιολογική λειτουργία του άκρου πόδα και την επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς πόνο.

Με τη βοήθεια του πελματογράφου μπορούμε να προβούμε σε στατική, αλλά και σε δυναμική ανάλυση βάδισης του κάθε ασθενούς και να δούμε τον τρόπο κατανομής των φορτίων στον άκρο πόδα.

Τα ορθοτικά πέλματα κατασκευάζονται ειδικά για τον κάθε ασθενή και αλλάζονας τα φορτία που επιβαρύνουν τον άκρο πόδα, επιτρεποντάς του να λειτουργεί ιδανικά κατα την διάρκεια κάθε είδους δραστηριότητας.

Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αποκατάσταση, κατά την διάρκεια της οποίας ο ασθενής παρόλα τα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία, πολλές φορές δεν μπορεί να ανακουφισθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για ορθοπαιδική εξέταση και πιθανό πελματογράφημα.

Σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε – και να σας απαλλάξουμε απο τον πόνο και την δυσλειτουργία του άκρου πόδα σας!

Εισαγωγή

Η σωστή ορολογία είναι: Ελεγχος στάσης και κινητική ανάλυση βάδισης. Ομως εχει ορισθεί προς χάρην απλούστευσης της επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή, ο όρος πελματογράφημα.

Την τελευταία 10 ετία το πελματογράφημα έχει γίνει σχεδόν καθημερινή πράξη, τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη των διαφόρων παθήσεων του άκρου ποδός και όχι μόνο, βοηθώντας τους ασθενείς μας να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Η εξέταση όμως απο μόνη της, χωρίς τη κατάλληλη γνώση της φυσιολογικής ανατομίας, καθώς και της φυσιοπαθολογίας του μυοσκελετικού συστήματος που μπορεί να έχει ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός δεν μπορεί να προσφέρει αληθινή διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων, του μυοσκελετικού μας συστήματος και του άκρου ποδός.

Πόσο μάλλον η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων στηριζόμενη μόνο στο πελματογράφημα και χωρίς την ειδική γνώση του Ορθοπαιδικού.

Ανατομία

Στη ποδοκνημική και το πόδι καταλήγει τελικά το βάρος μας, τόσο κατά την ορθία στάση όσο και κατά την βάδιση. Το πόδι εχει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αποτελούμενο από 28 οστά και δεκάδες μύς, τένοντες και συνδέσμους. Αυτή η ειδική αρχιτεκτονική βοηθά το πόδι να γίνεται σταθερό, δυνατό και ελαστικό κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, ενώ ταυτόγχρονα δέχεται τεράστια μηχανικά φορτία. Η δε σχέση όλων των ανατομικών στοιχείων της περιοχής δεν είναι πάντα ¨φυσιολογική ¨ έτσι μπορούμε να έχουμε χαλαρό η σφιχτό άκρο πόδα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η μηχανική και η σωστή λειτουργία ολόκληρου του κάτω άκρου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς και κακώσεις στο ίδιο το πόδι, τα γόνατα, ακόμα και την σπονδυλική στήλη.

Παθολογία

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που οφείλονται σε κακή μηχανική του κάτω άκρου είναι: η άκανθα πτέρνας, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η πτώση μεταταρσίου, το διάστρεμμα, η τενοντίτιδα αχίλλειου, ο πόνος στα καλάμια, το κότσι, τα κατάγματα κοπώσεως, το νευρίνωμα Μόρτον, η χοντροπάθεια επιγονατίδας, η ρήξη μηνίσκου, οι διάφορες θλάσεις, ο πόνος στη μέση, το σύνδρομο απιοειδούς μυός και πολλά άλλα.Με τη σωστή κλινική εξέταση και το ¨ορθόν¨ πελματογράφημα στα χέρια του ειδικού Ορθοπαιδικού μπορούμε να έχουμε αποκατάσταση των παραπάνω ανατομικών και λειτουργικών προβλημάτων του άκρου ποδός με την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων όπου χρειάζεται αναίμακτα χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Πελματογράφος

Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα με χιλιάδες ψηφιακούς αισθητήρες ο οποίος είναι συνδεδεμένος με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το λογισμικό του καταγράφει την εξέταση του ασθενούς. Ο πελματογράφος κατά κύριο λόγο μετράει τις πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα κατά την στάση και τη βάδιση. Επίσης μετράει με ακρίβεια τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους. Το πελματογράφημα χωρίζετε σε:

• Στατικό: όπου ο ασθενής στέκεται ακίνητος πάνω στη πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την μέτρηση μεταφέρονται στον υπολογιστή.

• Δυναμικό: όπου ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα με κανονική φορά και ταχύτητα καθώς όλα τα στοιχεία της τμηματικής βάδισης καταγράφονται.

Το πελματογράφημα είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη μέτρηση που καλό είναι να γίνεται από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε μικρά παιδιά και σε αθλητές. Στα παιδιά γιατί είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια σωστή ανατομική βάση στήριξης τη στιγμή που το πόδι ακόμα αναπτύσσεται και κατ’επέκταση να διορθωθεί ή να υποστηριχτεί η όποια μηχανική – μυοσκελετική βλάβη. Στους αθλητές, επειδή οι επιβαρύνσεις και τα φορτία που ασκούνται στα πόδια τους και συνεπώς σε όλο το σώμα μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις και τους αγώνες είναι τεράστια.

Αποκατάσταση

Η πρόληψη, διόρθωση και αποκατάσταση όλων των ανατομικών, λειτουργικών και παθολογικών καταστάσεων του άκρου ποδός γίνεται είτε συντηρητικά με την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων είτε χειρουργικά όπου και όταν χρειάζεται. Τα πέλματα αυτά είναι διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με τα στοιχεία του πελματογραφήματος, την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες, και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Το ζεύγος πελμάτων που κατασκευάζεται είναι εξατομικευμένο για κάθε πόδι και φορώντας το, κάθε λογής υπόδημα μετατρέπεται σε ανατομικό. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού αποφεύγοντας λανθασμένους πρηνισμούς και υπτιασμούς καθώς επίσης υπάρχει και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια βάδισης ή τρεξίματος. Άμεσα λοιπόν τα ορθωτικά πέλματα βοηθάνε τη σωστή λειτουργία του ποδιού και έμμεσα προστατεύουν της αρθρώσεις του κάτω άκρου και της μέσης από τραυματισμούς και άλλα χρόνια προβλήματα.

Εαν έχετε κάποιο πρόβλημα εσείς η γνωρίζετε πως κάποιος δικός σας έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μας μη διστάσετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού για ορθοπαιδική εξέταση και πιθανό πελματογράφημα επικοινωνήστε τηλεφωνικά η μέσω e-mail με την γραμματεία μας. Σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε – και να σας απαλλάξουμε απο τον πόνο και την δυσλειτουργία του άκρου πόδα σας!