Χαρακτηρίζεται από τον πόνο, την απώλεια κίνησης και τη δυσκαμψία των ώμων. Επηρεάζει περίπου δύο τοις εκατό του γενικού πληθυσμού. Ο παγωμένος ώμος πιο συχνά επηρεάζει τους ασθενείς μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 ετών, δεν υπάρχει σαφής προδιάθεση λόγω φύλου, η κυρίαρχη άρθρωση ή επάγγελμα.

Αίτια

Τα αίτια του παγωμένου ώμου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Η διαδικασία περιλαμβάνει πάχυνση και σύσπαση του θυλάκου που περιβάλει τον ώμο. Συμβαίνει πολύ πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη και επηρεάζει το 10 τοις εκατό έως 20 τοις εκατό αυτών των ατόμων. Άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν: υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, νόσος του Πάρκινσον, και την καρδιακή νόσο ή χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί να αναπτυχτεί μετά από ακινητοποίηση της άρθρωσης για ορισμένο χρονικό διάστημα.Η πρώιμη κινητοποίηση της ωμοπλάτης μετά από τραυματισμό αποτρέπει τον παγωμένο ώμο.

Συμπτώματα

Ο πόνος οφειλόμενος σε παγωμένο ώμο είναι συνήθως βουβός. Μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση. Συνήθως βρίσκεται πάνω από την εξωτερική περιοχή του ώμου και μερικές φορές στον άνω βραχίονα.Το χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι περιορισμένη κίνηση ή δυσκαμψία στον ώμο. Το πάσχων άτομο δεν μπορεί να κινήση τον ώμο του κανονικά. Η κίνηση είναι επίσης περιορισμένη όταν κάποιος άλλος προσπαθεί να κινήση τον ώμο του ασθενή. Ορισμένοι γιατροί έχουν περιγράψει τη συνήθη πορεία σ΄ ένα παγωμένο ώμο ότι έχει τρία στάδια:

• Πρώτο στάδιο: Στο “πάγωμα” στάδιο, ο ασθενής αναπτύσει μια αργή έναρξη του πόνου. Όσο επιδεινώνεται ο πόνος, ο ώμος χάνει κίνηση. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως εννέα μήνες.

• Δέυτερο Στάδιο: Το “παγωμένο” στάδιο χαρακτηρίζεται από μια αργή βελτίωση στον πόνο, αλλά η ακαμψία παραμένει. Αυτό το στάδιο διαρκή κατά κανόνα τέσσερης μήνες έως εννέα μήνες.

• Τρίτο στάδιο: Το τελικό στάδιο είναι η «απόψυξη», στη διάρκεια της οποίας η κίνηση των ώμων σιγά-σιγά επιστρέφει προς το φυσιολογικό. Αυτό διαρκή συνήθως πέντε μήνες έως για 26 μήνες.

Διάγνωση

Ένας ειδικός γιατρός μπορεί να διαγνώσει παγωμένο ώμο με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και τη κλινική εξέταση.Ακτίνες Χ και MRI (μαγνητική τομογραφία) μελέτες χρησιμοποιούνται για να αποκλειστούν άλλες αιτίες της δυσκαμψίας του ώμου και του πόνο, όπως είναι η ρήξη του στροφικού πετάλου.

Θεραπεία

Ο παγωμένος ώμος γενικά θα καλυτέρευση από μόνος του. Ωστόσο, αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, μερικές φορές έως και δύο με τρία χρόνια. Η θεραπεία απευθύνεται σε έλεγχο του πόνου και αποκατάσταση της κίνησης.

Μη χειρουργική Θεραπεία

Ο έλεγχος του πόνου μπορεί να επιτευκτή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα χάπια που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η ιβουπροφαίνη, είτε με ένεση, όπως τα κορτικοστεροειδή.

Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει κίνηση. Αυτό μπορεί να είναι υπό την άμεση επίβλεψη ενός φυσιοθεραπευτή ή μέσω ενός προγράμματος στο σπίτι. Η Θεραπεία περιλαμβάνει stretching και εύρους κίνησης ασκήσεις για τον ώμο. Μερικές φορές, η θερμότητα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Παραδείγματα μερικών από τις ασκήσεις που θα μπορούσαν να προταθούν φαίνεται στα σχήματα που ακολουθούν.

Αν αποτύχουν αυτές οι μέθοδοι, το μπλοκ νεύρου μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιορίσει τον πόνο και να δώσει περισσότερο επιθετική φυσιοθεραπεία.

Πάνω από το 90 τοις εκατό των ασθενών θα βελτιωθεί με αυτές τις σχετικά απλές θεραπείες και τη συχνή παρακολούθηση. Συνήθως, ο πόνος υποχωρεί και η κίνηση βελτιώνετε. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια, η άρθρωση δεν επιστρέφει πλήρως και μια μικρή δυσκαμψία παραμένει.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση αποφασίζεται όταν δεν υπάρχει βελτίωση στον πόνο και στη κίνηση του ώμου μετά από την ενδεδειγμένη πορεία της φυσικής αγωγής και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.Εάν ληφθούν υπόψη πιο επεμβατικά μέτρα, ο ασθενής θα πρέπει πάντα να θεωρεί ότι τα περισσότερα άτομα θα γίνουν καλύτερα αν τους δοθεί επαρκής χρόνος και ότι η χειρουργική επέμβαση πάντα εμπεριέχει κίνδυνο.

Η χειρουργική επέμβαση του έχει ως στόχο τη χαλάρωση του θυλάκου του ώμου. Οι πιο κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν τις κινήσεις υπό αναισθησία και την αρθροσκόπηση του ώμου:

Με την αρθροσκόπηση του παγωμένου ώμου, ο χειρουργός κάνει μικρές τομές γύρω από τον ώμο. Μια μικρή κάμερα και διάφορα εργαλεία εισάγονται μέσω των τομών. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για να χαλαρώσουν τον αρθρικό θύλακο.Συχνά, οι κινήσεις και η αρθροσκόπηση που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μπορεί να επιτύχουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πολύ καλά αποτελέσματα με αυτές τις διαδικασίες.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία, είναι σημαντική για να διατηρηθεί η κίνηση που έχει επιτευχθεί με τη χειρουργική επέμβαση. Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλη, από έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες