Οστεοαρθρίτιδα

Αυτή η ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Η λέξη αρθρίτιδα είναι σύνθετη και αποτελείται από την λέξη άρθρωση και την κατάληξη – iτιδα που σημαίνει φλεγμονή της άρθρωσης.π.χ. όπως λέμε αμυγδαλίτιδα φλεγμονή των αμυγδαλών.

Η αρθρίτιδα δεν είναι μια νέα ασθένεια.Έχει εντοπιστεί στους σκελετούς των προγόνων μας ακόμα από την νεολιθική εποχή και επηρεάζει δε όλα τα θηλαστικά.

Η αρθρίτης περιλαμβάνει τόσο την οστεοαρθρίτιδα όσο και τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.Και οι δύο αρθρίτιδες μπορούν να αφορούν την άρθρωση του ισχίου, του γόνατος αλλά και των υπόλοιπων αρθρώσεων και να επηρεάζουν άτομα σε όλο το φάσμα των κοινωνιών και όλων των ηλικιών.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιό συχνή πάθηση του ισχίου και του γόνατος, έχει δε κατανοηθεί ελάχιστα και αναγνωρίζεται υπό διάφορες συνθήκες.

Πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται σε γενετικώς ευπαθείς μεσήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι έχουν συχνά οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας.Συχνά εμπλέκονται διάφορες αρθρώσεις, η δε εξέλιξη της συνήθως είναι αργή και προοδευτική.

Δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος, το οστό ή η γεωμετρία της άρθρωσης έχει καταστραφεί.Η αυξημένη φόρτιση είναι τότε, που σε μια συγκεκριμένη περιοχή και που συνήθως μόνο ένα μέρος του χόνδρου έχει φθαρεί συνεχίζει το καταστροφικό της έργο αποδομώντας ολόκληρη την άρθρωση.Στη νεότερη ηλικιακή ομάδα η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου μπορεί να αναπτυχθεί δευτεροπαθώς σε, συγγενές εξάρθρημα της άρθρωσης ή ασυνήθιστο σχήμα της άρθρωσης του ισχίου η οποία είναι γνωστή ως δυσπλασία της κοτύλης.Η δε οστεοαρθρίτιδα του γόνατος δευτεροπαθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε, νέκρωση μηριαίων κονδύλων, ραιβά ή βλαισά γόνατα, πρώιμη συνδεσμική βλάβη χωρίς αποκατάσταση κλπ.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι το αρχέτυπο της φλεγμονώδους αρθρίτιδας.Οι ασθενείς μπορούν να ανιχθευθούν με screening για γενετικούς δείκτες.Οι ασθενείς υποφέρουν από πρώιμη δυσκαμψία για μεγάλο χρονικό διάστημα η οποία υποχωρεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας με την δραστηριότητα.Συνήθως επηρεάζονται πρώτα οι αρθρώσεις στα χέρια και τους καρπούς όπως και κάθε άλλη άρθρωση του σώματος.Η φλεγμονώδης φύση της πάθησης ελέγχεται συστηματικά μέσω εξετάσεων αίματος και υπάρχει μια σταδιακή ολοκληρωτική αποδόμηση του χόνδρου της άρθρωσης.Επιπροσθέτως ο αρθρικός υμένας είναι συνήθως υπερτροφικός και φλεγμονώδης και οι επιφανειακές αρθρώσεις είναι διογκωμένες, ζεστές και ερυθεματώδεις.

Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι Ρ.Α.Ονομάζονται ειδικές (αντιδραστικές) επειδή είναι δευτερεύουσες σε κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση όπως για παράδειγμα ασθένειες του δέρματος (ψωρίαση) ή του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα).Επίσης μπορεί να προκύψει στα παιδιά και ονομάζεται χρόνια νεανική αρθρίτιδα.Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους διάφορους τύπους αρθρίτιδας, τα αίτια δε αυτών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Μη Χειρουργική Θεραπεία – Συντηρητική για την Αρθρίτιδα του Ισχίου και του Γόνατος

Ένας ασθενής με αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά.Μπορεί να του ζητηθεί να περιορίσει έντονες δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή το περπάτημα.Η μείωση του βάρους μέσω δίαιτας μπορεί να απαιτείται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μπαστούνι μπορεί να μειώσει την ενόχληση στο ισχίο η το γόνατο.

Συμβατικές θεραπείες με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι συχνές για την ανακούφιση του πόνου.Διάφορες δίαιτες καθώς και ολοκληρωμένες φροντίδες όπως ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, η οστεοπαθητική και η υπνοθεραπεία μπορούν να είναι χρήσιμες για την μείωση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν φυσικά και σύγχρονες θεραπείες στηριζόμενες στη Βιοορθοπαιδική-τεχνολογία όπως είναι:

Με τον καιρό η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να γίνει ανεπαρκής και ο ασθενής ενημερώνεται για την διαδικασία της εγχείρησης του ισχίου η του γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την θεραπεία της αρθρίτιδας της άρθρωσης του ισχίου και του γόνατος και πιθανότητα είναι από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική.

Χειρουργική θεραπεία αρθρίτιδας Ισχίου και Γόνατος

Η μέση ηλικία ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροπλαστικές ισχίου είναι 68 ετών και γόνατος 71 ετών.Ανάμεσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το 60% των ολικών αρθροπλαστικών πραγματοποιούνται σε γυναίκες.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν, πόνο στη βουβωνική χώρα η οποία ακτινοβολεί προς τα κάτω στο πρόσθιο τμήμα του μηρού.Με τον καιρό υπάρχει απώλεια της λειτουργικότητας της άρθρωσης, με αυξανόμενη δυσκολία στο να φορέσει κάλτσες, να μπει και να βγει από το αυτοκίνητο κλπ.Συνήθως το πρωί υπάρχει επώδυνη δυσκαμψία με μεγάλη χειροτέρευση προς το βράδυ με τις δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του γόνατος περιλαμβάνουν πόνο φορτίσεως, κινήσεως της άρθρωσης με παραμόρφωση λόγω οιδήματος και κριγμό.

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου microplaty ASI έχει ανακουφίσει από τον πόνο και βελτιώσει την κινητικότητα της άρθρωσης χιλιάδων ασθενών με αρθρίτιδα του ισχίου όπως επίσης και η ολική αρθροπλαστική του γόνατος MIS quadriceps-sparing.